coolasteskolbloggen.blogg.se

2013-11-29
10:47:28

Tyskland, Berlin dag 2 Fiona

Hej bloggdagboken! 

Idag har det varit fullrulle hela dagen, först åt vi frukost på hotellet då jag nästan åt allt som stod framme på buffébordet. Vi gick ut på stan runt niotiden, då tog bussen till riksdagshuset. Vi gick dock inte in i riksdagshuset pga folkmängden och kostnaden. Eftersom Brandenburger tor ligger precis bredvid riksdagshuset så gick vi för att se de enormtfina byggnaden. Vi läste på olika skyltar där det stod om byggnadens skapare och skapelseår mm, arkitekten hette Carl Gotthard Langhans, brandenburger tor började byggas år 1788 och blev klar år 1791. När vi hade kollat klart på brandenburger tor så gick vi genom en stor park som ledde oss till Tigergarten, den stod i mitten av en stor rondell så det kändes lite onödigt att vi hade gått hela den vägen för att komma dit. Det var dock väldigt mysigt att gå i parken och bara prata. En bit av kanalen Spree gick igenom parken, jag älskar att åka kanalbåtar men vi hade inte riktigt tid att åka så vi fortsatte gå för att komma tillbaka till centrum så vi kunde ta bussen till Checkpiont Charlie som var en av de mest kända övergången från Öst och Västberlin mellan 1945 och 1990.

Jag var på Checkpoint Charlie med min familj när jag var tolv år men då var jag inte särskilt intresserad av historien bakom andra världskriget, nu är jag mer intresserad och det var jätte intressant att få se hur folket i Berlin hade det på den tiden.

Efter det gick vi för att fika på Goodies som sägs vara ett av Berlins bästa Caféer och de kan jag säga att jag verkligen tycker att det är. Jag åt de godaste bakelserna jag har ätit i hela mitt liv! Det var ett oerhört mysigt café, mysig belysning, inredning och personalen var jättetrevliga. 

Vi satt på fiket till klockan 18:00 och då gick vi ut på stan och kollade i lite affärer klockan var 20:00 när vi bestämde oss för att sätta oss på restaurang Viamo.

Där kunde man äta italienskbuffé för 25€, maten var riktigt god. Ett ställe som jag verkligen rekommenderar. 

När vi var klara tog vi tåget till hotellet, jag märkte också att Berlins tunnelbana hade femton linjer vilket är ganska mycket om man jämför med Stockholms tunnelbana som har tre linjer. 

När vi kom fram till hotellet hämtade vi våra väskor och checkade ut. Sedan åket vi till tågstationen för att väta på tåget. Nu är klockan 23:40 och tåget går 00:00 så det är bara 20 minuter innan tåget avgår till Paris! 

Dessa två dagarna i Berlin har varit super roliga och jag har fått se så många sidor av Berlin som jag inte såg förra gången jag var här, den här resan kommer troligtvis bli den bästa i mitt liv!!

 
 
http://www.pixgallery.com/i/MUKWFA       Riksdagshuset 
http://blog.best-bookings.com/en/in-berlin-looking-for-the-wall/ Checkpoint Charlie 
 
 
http://www.wombats-hostels.com/es/berlin/berlin-cityinfo/free-berlin/   Brandenburger tor 
 
 
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Berlin_Tiergarten_Siegessaeule_2.jpg
Tigergarten 
 
 
 
 
 

2013-11-29
10:16:00

Tyskland, Berlin, dag 2.
Nu har ännu en dag gått i Berlin och inatt åker vi till Frankrike, Paris. Klockan 00:00 går tåget. Ska bli spännande med ett helt nytt land att besöka. 
Tyskland har verkligen satt spår i mig. Vi var innan idag och åt och fikade på cafét Goodies som jag hade hört skulle vara bra. Det var det verkligen! Tårtorna såg ut som att komma direkt ifrån en kokbok med bilder på stora fina tårtor som man ska försöka efterlikna. Men som man aldrig själv lyckas med. Men det hade dock de lyckats med! 
Innan fikan var vi och besökte rikstadshuset. Vi tog bussen dit. Vi skulle igentligen gå in i rikstadshuset men vi ångrade oss genast när vi såg hur mycket folk som redan stod och köade utanför. Överhuvud taget är det mycket folk överallt i Berlin. Men vi nöjde oss med att stå utanför och titta på själva byggnaden. Sen gick vi istället över till Brandenburgen Tor som inte ligger alls långt ifrån rikstadshuset. Så bussen var inte helt i onödan!
Vi tog turistbussar som finns överallt i Berlin. De tar en till de största turistmålen i Berlin. Det var väldigt smidigt och man fick kartor och guidning under tiden man transporterades. Man skulle säkert igenltigen åka med till de andra ställena men vi hoppade av och promenerade resten. Vi hoppade på turistbussen inte alls långt ifrån var vi bodde på hotellet. Turistbussar fanns det verkligen många av. Dock kanske det inte var så billigt men eftersom vi är turister och behövde buss så tänkte vi varför inte ta turistbussarna?
Bildkälla: http://www.iberlin.se/berlin+bilder/?rub=berliner+city+tour&b=8
Brandenburgen Tor porten var väldigt stor. Den påminde mycket om Propyleerna som är porten till Akropolis i Aten, Grekland. Jag googlade och portens design var lite tagen från porten i Aten så jag hade rätt. Innan så var porten en maktsymbol för nazisterna. Nu är Brandenburger Tor en symbol för Fred och enandet av Väst och Östberlin till att bli Berlin igen.
Sen gick vi genom en park för att komma fram till Tiergarten. Trots alla skyltarna var det inte jätte lätt att hitta fram. Vi fick gå rätt så länge innan vi kom fram. Men när vi kom fram var det mest att stå och titta på statyn i fem minuter sen hitta på vad vi kunde göra härnäst. Det var då ja övertalade dem med att gå och fika på Goodies. De var inte svårövertalade då deras mage också hade börjat kurra efter allt vi lyckats hinna med. 
Efter fikat så gick vi en runda på stan och gick lite grann vid Unter den Linden som blir om man överstätter det till svenska: under lindarna. Det var inte något speccielt att gå "under lindarna" tyckte jag men det var dock roligt att gå in i butiker längs gatorna. Det var inte så mycket annorlundare butiker än hemma i Sverige men där var några som man inte kände igen likadant som där var butiker man aldrig hade hört talas om. 
Sen bestämde vi oss för att äta igen på en italiensk resturang som heter Vaimo. Sen tog vi tunnelbanan tillbaka till hotellet där vi packade ihop våra grejer sen bagav vi oss till tågstationen. Vi tar nattåg eftersom det känns smidigast så är vi utvilade och redo för en helt ny dag i Frankrike, Paris!
Tova
 

2013-11-27
10:23:04

Tyska uppgift.
Tova
 
 
 

2013-11-27
08:39:04

Spanskadialog.

En el hotel.

  • ¡Hola Señor! 
  • ¡Hola señorita! 
  • Vamos a registrarse, por favor. 
  • Si, si! ¿Qué habitación quieren? 
  • Lo mismo para mi, Dice que.
  • Quiero la habitación nomero 11 o 21 si se va, dice Tova. 
  • Estoy muy triste, dos habitaciones es enumerado. 
  • Noo,es muy pobre. Lo mismo para mi a cuntiniación, tambien. 
  • Es la habitacíon siete bueno? 
  • ¡Va a ser muy bueno! 
  • Si, eutonces lo tomo. 
  • ¡Gracias!
  • ¡Gracias! ¡Buena suerte!

 

 

 

En el restaurante.

  • Hola, ¿Que tal? 
  • Hola, es muy bien, ¿Y tú? 
  • Es muy bien. ¿Que quieres pedir?
  • Hm, Creo que quiero pedir pollo estofado. 
  • Si! ¿Que bebes? 
  • Si, una cerveza y un coca cola. 
  • Si!

30 minutos más tarde. 

  • ¿Estada muy bien? 
  • Si, ¡La casa dispone de postre!
  • Åh, ¡Gracias!!!!

2013-11-26
10:00:00

3 December, Johanna.

Hejsan bloggen! 

Idag har vi haft en superhäftig dag i Tyskland! Vi lämnade hotellet lite efter 09:00 efter en bra och härligt god frukost. Jag åt toast, yoghurt och smoothie. Fy vad jag blev mätt! Vi tog bussen till rikstadshuset, vi skulle egentligen gå in där men det var så mycket folk så vi strunta i det. Jag tyckte det var tur att vi inte gick in för jag tycker inte det verkar så roligt, men det var en väldigt häftig byggnad så det var coolt. 

Efter det så gick vi till Brandenburgen tor och kollade på den, jag tyckte inte den var så speciell. Jag tyckte att det skulle bli roligare att gå i den fina parken till tigergarten. Vi gick igenom den fina parken med mycket träd och buskar. När vi gick där fick jag en sådan mysig känsla. Vi gick vid kanalen Spree som går tvärs över hela Berlin. Det var jättemysigt att gå i parken, riktig friluftskänsla! Spree var en verkligen vacker kanal, den är mysig på något sätt, så fridfull. 

Jag tycker det är jättemysigt att gå i parker, Tigergerten var inte så speciell, vägen dit var mer intressant tyckte jag. 

Efter det tog vi bussen till checkpoint Charlie. Jag är väldigt intresserad av andra världskriget så det var mycket roligt att få se allt de historiska materialet.

Vid det laget så var jag trött i fötterna och hungrig så vi tog bussen till ceféet Goodies och där åt jag en kyklingwrap med chai latte, det var riktigt gott! Sen som en liten ”fika” tog jag en cheescake, det var det godaste jag någonsin ätit! Jag skulle kunna åka till Berlin varje gång jag är kaksugen och köpa den cheescaken. Caféet i sig var supermysigt. Stora mysiga fötöljer och mysig inredning, det caféet ligger deffenetivt i mina topp tre. 

Vi satt och fikade jättelänge, vi snackade om alla våra upplevelser och vad vi hade framför oss.
Klockan blev 18:00 när vi lämnade fiket. Då gick vi en runda på stan och kollade runt. 
Klockan 20:00 gick vi in på resturang Vaimo som serverade italiensk mat för 25€. Det var så himla gott. Höll på att spricka när vi var klara. Efter det tog vi tåget till hotellet och checkade ut. 

Nu är sitter vi här på tågstationen och väntar på tåget som går 00:00. Jag är faktiskt riktigt nöjd denna vistelsen och jag har verkligen fått en bra och fin syn på Tyskland. Jag har alltid trott att Tyskland var ett smutsigt fult industriland, men så var det verkligen inte ju! Tyskland är ett ställe jag verkligen kommer besöka igen. Vädret här är ungef'är som i Sverige, det är synd för det är så kyligt och då vill man inte gå ute i fina naturen så mycket. Eller fin och fin, det finns inga löv på buskarna och träden och det ser ganska dött ut men jag fantiserade att det var sommar och då var det mycket mysigare.

Hejdå bloggen.

Lite bilder från dagen. 

Riksdagshuset.

Brandenburgen tor.
Tigergarten parken på sommaren.
Tigergarten på sommaren.

2013-11-25
13:27:00

Tyskland

Nu är vi framme i Tyskland! Jag har redan fått användning av min lilla kunskap utav tyska språket och vi har besökt berlinmuren. Väldigt vacker stad Berlin tycker jag av det jag har hunnit se i alla fall. Det är ju en väldigt stor stad. Alldeles nyss var vi och tittade på Berlinmuren. Häftigt var det och se! Vi besökte det lyxiga köpcentret Kadewe. Mest dyra affärer var det där så det var mest att vi gick och tittade runt. Efter det blev vi plötsligt väldigt hungriga och gick till en resturang som heter Schneeweiss. Jag hade inte hört om den men jag berättade för mamma att vi hade ätit där och hon kände genast igen den. Det var en väldigt fin resturang. Dyrt men det var värt pengarna då maten var väldigt, väldigt god. 

Här i Tyskland är det inte så mycket annorlunda.  Mycket mer folk är det dock och det är lite mindre landskap av vad jag har hunnit se. Men annars så är temperaturen lik den i Sverige tycker jag. 

På bilden ovanför är det faktsitk en bild ifrån Tysklands fina landskap fast riktigt sådär ser det inte riktigt ut utanför vårt hotelrum på Hotell Berlin. Inte ett dugg likt faktiskt.
Bildkälla: http://www.reseguiden.se/forum/bilder/landskap-i-harz-wernigerode-tyskland-329430 
/Tova

2013-11-15
10:10:00

I Berlin

Oj, vad jag är trött. Jag vill bara sova. Vi bor på Hotell Berlin som ligger ungefär 1,1km från centrum. Jag älskar att vara på hotell för det är alltid så mysigt. 

När vi klev av båten i Travemünde möttes vi av ett stort industriområde, men vi var tvungna att gå till tåget nästan direkt så vi hann inte utforska området. 

Vi satt på i tre timmar, jag halv sov medan Tova och Johanna var upptagna med att kolla ut  genom fönstret. Det här är första gången Tova och Johanna är i Tysklans men jag var här för ungefär två år sedan med min familj. Vegetationen här i Tyskland är ganska lik den i Sverige, åkrar, berg, skog osv. Det är ganska kallt här det är ju efter allt så är det den andra december och snart jul.

När vi kom fram till Berlin gick vi snabbt till vårt hotell och vilade i några minuter. 

Efter det gick vi ut på stan, först gick vi ut för att hitta en bit av Berlin muren. Det är jätte häftigt att se en bit av historia. Så många som försökt komma över till den andra sidan men blivit dödade av vakter. Det är hemskt. 

Efter att vi läst lite om Berlin muren så gick vi till Kadewe ett jätte stort lyxigt shopping center. Jag såg en glittrig mobil för 72 000kr jag förstår mig inte på hur folk kan köpa så dyra mobiler som ändå kommer gå sönder efter ett tag. 

Jag köpte en tröja till min lilla syster som hon ska få i julklapp. Gud vad jag vill att det ska vara julafton just nu!

Vi gick till en jätte fin restaurang, Schneeweiss. Den var jätte fin och deras mat var gudomlig. Nu är jag super mätt för andra gången idag och jag är super trött så nu ska vi sova för att samla krafter tills imorgon då vi också har en fullspäckad dag

.

Detta var väldigt långa  adresser men det får fungera.
http://www.google.com/search?q=kadewe&client=safari&rls=en&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=dv6JUqSvAqzD4wT0nIHoBw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1440&bih=838#facrc=_&imgdii=_&imgrc=DDMqN13BYjMY9M%3A%3B1_YaTUJAG7OVSM%3Bhttp%253A%252F%252Fpher.ch%252Fphotos%252Fcities%252Fberlin2010%252FBerlin%252C%252520KaDeWe%2525203.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fpher.ch%252Fphotos%252Fcities%252Fberlin2010%252Fslides%252FBerlin%252C%252520KaDeWe%2525203.html%3B3776%3B2520
 
http://www.google.com/search?q=kadewe&client=safari&rls=en&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=dv6JUqSvAqzD4wT0nIHoBw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1440&bih=838#facrc=_&imgdii=_&imgrc=bFMjitJ0eZPlPM%3A%3BejoRjUDqdPZeqM%3Bhttp%253A%252F%252F4.bp.blogspot.com%252F-WqJVrgOI_OY%252FUEpwoxkvCwI%252FAAAAAAAADO8%252Fq3TrWX9n5-c%252Fs1600%252F0%252C1020%252C1416585%252C00.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fpa-svenska.blogspot.com%252F%3B750%3B500
-Fiona
 
 
 

2013-11-14
14:10:00

2 December, Johanna.

Nu är vi i Berlin. Imorse klockan 07:00 åkte vi båt till Travemünde från Trelleborg. Det var väldigt fint och lyxigt på båten, mycket god frukost. Vi åkte över Östersjön, där var mest hav så vi såg inte så mycket men vi åkte förbi Danmarks sydligaste punkt. Det är en liten udde med en sten som heter The southern point of Denmark. Det är som djupast 459 m i Östersjön så havet var väldigt mörkt. 

Efter 4h på båt så var vi framme i Travemünde, vi gick av båten och det första jag tänkte var att det var ett väldigt fult industriområde. Men vi hann inte utforska området så mycket för vi satte oss på tåget på väg till Berlin nästan direkt. 

Det tog ca 3 h att åka dit, på vägen så satt jag och stirrade ut genom fönstret för detta är första gången jag är i Tyskland.

Vegetationen är nästan densamma, lite träd, lite vägar och lite åkrar. Det fanns berg där och det tyckte jag var väldigt coolt för det har vi ju inte i Skåne. 

Jag blev inte så jätteförvånad och tyckte att det var värsta klimatbytet men ändå lite småhäftigt. 

På tåget så erbjöd de att man kunde köpa den tyska maträtten bratwurst ( korv) med potatis. Men vi tog med oss egen matsäck så jag åt min pastasallad istället. 

http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/03/18/tysk-bratwurst-och-vitvinsbraserad-kal-med-kummin-och-valnotter/

 
När vi var framme i Berlin så åkte vi till vårt hotell, Hotell Berlin, bara 1,1 km ifrån centrum. Jag slängde jag mig i sängen, jag var så utmattad efter alla timmar på den gungande båten och det guppande tåget. Men där låg jag bara i några minuter för sen skulle vi sticka iväg och besöka berlinmuren. Vi gick runt i Berlin och kollade på muren och kollade lite i affärer och vi gick in i det stora shoppingcentrumet Kadewe. Det var så sjukt coolt och så många affärer! Jag tyckte det var super häftigt att det var en så gammal byggnad som de hade gjort så modern.

Berlinmuren var också cool, så gammal liksom. Tänk, Hitler kanske har rört den men sina egna händer. Jag shoppade ett par jeans och två tröjor, riktigt bra köp tyckte jag! Vi åt på den kända restaurangen Schneeweiss. Det var ganska dyrt men det var så gott att vi rullade tillbaks till hotellet. Nu sitter vi här på rummet och klockan är 23:00 och vi är super trötta. Vi ses imorgon bloggen! / Johanna

Vårt hotell!

 
 
 
 

 

 

2013-11-14
13:54:00

Dag 1 resan!
 

Hej nu är det dags! Alla väskor packade, alla idéer i huvudet och spänningen är på topp.

 

Just nu sitter vi på båten, på väg till Tyskland och det enda jag ser är hav, hav och mer hav. Dock älskar jag att kunna se ut på havet och bara känna sig så fri på ett lite konstigt sätt med tanke på att jag är fast på en båt i några timmar. Vi åkte från Trelleborg för ungefär två timmar sedan då klockan var sju. Nu är det bara två timmar kvar tills vi är framme i Travemünde. Vi såg också en skylt där det stod att Östersjöns djupast punkt är endast 459m och att medel djupet endast var ca 55m. Vi åt jätte god frukostbuffé och nu är jag så mätt att jag snart spricker. 

 

Men nu ska jag gå och titta lite mer på utsikten då kanske jag till och med ser The Southest Point Of Denmark. 

 

http://www.itameriportaali.fi/sv/tietoa/yleiskuvaus/sv_SE/muoto_ala_tilavuus/

http://en.wikipedia.org/wiki/Extreme_points_of_Denmark

 


2013-11-14
13:06:00

Båt från Trelleborg
Usch! Det ska bli så skönt att slippa den äckliga lukten här vid havet i Trelleborg som kommer från all tång. Vi ska ta båten snart vid sjutiden. Vi fick gå upp tidigt och packa ner det sista. Sen var det dags att åka hit till Trelleborg och för att ta båten. Fyra timmar tar det med båt till Tyskland. Sen ska vi ta tåget i tre timmar för att komma vidare till Berlin. Ska bli så roligt och jag hoppas att jag hinner besöka Berlinmuren först och främst, sen det shoppingstället Kadewe och Tv-tornet såklart! Det högsta tornet i Tyskland! Berlins domkryrka har jag hört mycket om också att den ska vara fin, så hoppas vi hinner besöka den med! Sen får jag ju inte glömma att nämna min egengjorda wienerschnitzel som jag har gjort igårkväll som jag kan äta på båten senare. Har aldrig gjort det själv så det kan bli roligt och se hur mycket godare det förmodligen är med äkta tysk wienerschnitzel senare i Tyskland! Haha... Men nu ser jag att båten går snart så jag måste sluta att blogga.  Auf Wiedersehen!
/Tova

2013-11-12
10:28:00

Länderna vi ska besöka
Hej! 
Snart är det dags! Tyskland, Spanien och Frankrike ska besökas. Ska bli så roligt och vi hoppas att vi får användning av våra språkkunskaper i två av länderna. Vi börjar nog med att ta båten till Tyskland.
/Tova Fiona och Johanna
 

2013-11-12
10:18:36

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.